CO JE „STM“ A JAK POMÁHÁ?

Netušíte, co STM znamená a jak nám ženám velmi pomáhá? Pojďte se dovědět více a třeba i u Vás probudí zvídavost.

STM je zkratka, která označuje SymptoTermální Metodu.

STM pomáhá sledovat ženský menstruační cyklus, jeho průběh a dynamiku. Pomocí STM určíme, zda a kdy dochází k ovulaci, zda je cyklus zdravý, STM pomáhá načasovat vyšetření a nastavit potřebnou léčbu. Tedy je velkým přínosem pro nás ženy, abychom svému cyklu porozuměly a mohly o své reprodukční zdraví dobře pečovat.

Toužíte otěhotnět? Díky STM porozumíte svému tělu a naučíte se poznat, kdy jsou nejvhodnější podmínky pro početí miminka.

Chcete se těhotenství vyhnout? Díky STM se naučíte s jistotou rozlišit, kdy se nacházíte v plodném a kdy v neplodném období.

Máte problémový menstruační cyklus, bolestivou nebo silnou menstruaci nebo jiné potíže? STM Vám přinese porozumění Vašemu cyklu a pomůže odhalit a vyřešit příčiny, aby se Váš cyklus mohl zharmonizovat a být zdravý a pohodový.

JAKÝ JE PRINCIP STM?

V průběhu menstruačního cyklu dochází v těle ženy k určitým změnám, které se přirozeně vyskytují a které můžeme sledovat. Tyto změny jsou způsobeny hormony z mozku a vaječníků, které celý menstruační cyklus řídí.

Metoda je SYMPTO – TERMÁLNÍ.

SYMPTO – je odvozeno od slova symptomy, které se žena naučí pozorovat. Nejdůležitějším symptomem je hlen děložního hrdla, který se v těle ženy v určité fázi cyklu tvoří, každá žena se jej může naučit vnímat a poznat jeho kvalitu. Mohou se vyskytovat i další doprovodné symptomy (změny děložního čípku, citlivost prsou, bolest v podbřišku), ale kvalita hlenu je nejspolehlivějším ukazatelem. Díky změnám kvality hlenu poznáme, že se tělo připravuje k ovulaci (uvolnění vajíčka) a že ovulace proběhla.

TERMÁLNÍ – abychom potvrdili, že v těle došlo k ovulaci, potřebujeme po několik dní v cyklu měřit ráno po probuzení bazální teplotu. Z teplotní křivky s jistotou určíme, že ovulace proběhla.

K vyhodnocení cyklu tedy používáme dvojí kontrolu, díky tomu je STM vysoce spolehlivá.

V praxi žena po několik dní sleduje a zaznamenává do tabulky bazální teplotu a kvalitu hlenu děložního hrdla. Záznam se naučí vyhodnotit, nejprve s mojí pomocí, postupně sama. Získá tak nedocenitelnou dovednost, jak rozumět svému tělu.

PRO KOHO JE STM VHODNÁ?

Pro všechny ženy, které chtějí porozumět svému tělu. Možná chcete otěhotnět nebo potřebujete dát menstruaci do pořádku. Možná máte cykly dlouhé a nepravidelné. Díky STM se naučíte ve svém cyklu orientovat, poznáte nejlepší podmínky pro početí nebo odhalíte příčiny svých zdravotních potíží.

Díky STM také více porozumíte sama sobě, svým emocím a potřebám, protože ty se v jednotlivých fázích cyklu mění. O tom, co se v průběhu cyklu děje a jak to ovlivňuje naše potřeby, emoce, výkonnost apod. se můžete inspirovat v článku „4 ženy uvnitř jedné aneb proč respektovat cykličnost.“

S JAKOU STM PRACUJI A PROČ JE NEJLEPŠÍ?

Existuje více druhů STM. Mají stejný cíl a dokáží mapovat ženský menstruační cyklus, ale trochu se liší svými pravidly. Některé metody jsou uživatelsky náročné a pravidla nejednoznačná. STM, se kterou pracuji, pochází z Německa. Byla vytvořena týmem gynekologů, pedagogů a psychologů (Malteser Arbeitsgruppe NFP), má jednoznačná pravidla, je vysoce spolehlivá a zároveň pro uživatele pochopitelná a akceptovatelná. V České republice je používána některými gynekology jako diagnosticko-terapeutický nástroj. Čerpá ze závěrů a výsledků studií gynekologické endokrinologie a poskytuje komplexní údaje pro výzkum a léčbu v oblasti lidské plodnosti.

STM významně doplňuje a v některých případech i nahrazuje další vyšetření, které by jinak bylo potřeba podstupovat (např. opakované návštěvy lékaře kvůli folikulometrii apod.). Ze záznamu STM vyčteme mnoho věcí a můžeme sledovat cykly z dlouhodobější perspektivy, následná komunikace s lékařem a nastavení léčby je pak mnohem efektivnější a respektuje individuální průběh každého cyklu.

PROČ SE POMOCÍ STM SLEDOVAT?

Protože každá z nás je jedinečná a také každý náš cyklus je jedinečný. A STM nám pomáhá naší jedinečnosti a originalitě cyklu porozumět.

Učebnicový model, podle kterého má menstruační cyklus trvat cca 28 dní a ve kterém se předpokládá, že ovulace proběhne 14. den cyklu u mnoha žen neplatí a přesto mohou mít naprosto zdravé cykly. A naopak, spousta žen, které mají pravidelné cykly o délce cca 28 dní, nemusí mít tyto cykly zdravé.

Díky STM sama uvidíte, jak cykly probíhají, co se v nich děje a jestli jsou zdravé. A pokud nejsou, na co se zaměřit, aby zdravé byly.

I já jsem před mnoha lety měla mnoho otazníků, řešila jsem potíže se silnou menstruací a obávala se, zda jednou vůbec v pořádku otěhotním. Díky STM se ale vše dalo do pořádku, porozuměla jsem svému tělu, ozdravila cykly šetrným způsobem a tři krásné děti nám přináší radost každý den. Pokud by Vás zajímalo více, můžete nahlédnout do článku „Moje cesta k STM.“

Pojďte i Vy své jedinečnosti porozumět, STM Vám bude skvělým průvodcem.

Jsem certifikovanou lektorkou symptotermální metody STM a pracuji s metodikou NAPROHELP. Jako fertility consultant pomáhám párům na cestě k přirozenému otěhotnění. Také učím dívky a ženy, jak porozumět svému cyklu, jak pečovat o své reprodukční zdraví a jak si svoji ženskost užívat s nadšením. S láskou pro Vás tvořím programy, konzultace a eBooky. Jeden z eBooků "Moje první menstruace" >> je připravený speciálně pro slečny, aby i ony mohly přijímat svoji ženskost pozitivně už od počátku. Můj příběh si můžete přečíst zde >>
Komentáře