PRVNÍ MENSTRUACE V ČASE: OD PRAVĚKÝCH SLEČEN AŽ K NAŠIM DCERKÁM

Moje babička mi jednou říkala: „To za nás nebylo, aby dívky tak brzy menstruovaly. To až tak v patnácti…“ Hmmm, tak jak to, že my jsme s kamarádkami začaly už o dost dřív, přemýšlela jsem. „To bude tím, že se teď máte tak dobře,“ dodala babička.

A měla částečně pravdu. Věk první menstruace totiž záleží jak na genetických faktorech, tak i na vlivu různých faktorů prostředí.

Menstruace z pohledu antropologie

Dnešní příspěvek se bude týkat první menstruace, ale z trochu jiného pohledu, než píšu obvykle. Využiji hlubší vhled, který mi přineslo studium antropologie na VŠ. Antropologie je pro mnohé možná trochu mlhavý pojem – je to věda, která se zabývá studiem člověka v širších souvislostech. Vnímá člověka jako celek – jeho biologickou stránku zasazuje do širšího socio-kulturního kontextu a snaží se představit celkový obraz člověka. Dokáže propojit lékařské obory s jinými a přinášet tak komplexní porozumění.

Oblastí, kterou se zabývám já, je ženské reprodukční zdraví. A díky antropologii ráda propojuji biologickou stránku ženy do širších souvislostí. Ráda bych Vám tedy dnes přinesla i trochu širší pohled na první menstruaci. Podíváme se, jak se měnil věk první menstruace a také pohled na ni.

V pravěku byl dar plodnosti posvátný

První menstruace (menarche) je a vždy byla důležitým milníkem v životě každé dívky. Znamenala začátek její reprodukční schopnosti a tím byla významná nejen pro ni, ale i pro okolní lid. Plodnost ženy byla nezbytná pro pokračování společnosti a proto byla oslavována. Důkazem toho jsou např. archeologické nálezy venuší – naše Věstonická venuše z pálené hlíny, Moravanská venuše z mamutoviny, Willendorfská, venuše z Laussel, Grimaldi a další.

Podle kosterních pozůstatků, které se zachovaly z pravěku, přicházela první menstruace u paleolitických dívek mezi 7-13 rokem. Toto poměrně časné pohlavní dozrávání bylo kompromisem za zkrácenou délku života. I když přesné záznamy o chápání první menstruace z této doby nemáme, předpokládá se, že byla spojována s přechodovými rituály, mystickými silami nebo považována za posvátnou, protože představovala schopnost dívky přivést na svět nový život.

Starověk, středověk, novověk – menstruace jako přirozená, nečistá i jako tabu

Ve starověku a středověku se udává průměrný věk první menstruace okolo 14. roku, s rozmezím 12-15 let. Pohled na menstruaci se v různých kulturách výrazně lišil. Ve starověkém Egyptě byla menstruace považována za přirozenou součást přírodních cyklů. Starověký Řím a Řecko spojovaly menstruaci s plodností, ale ženy byly často považovány za nečisté. Ve středověku byl opět pohled na menstruaci jako na něco nečistého. V některých venkovských oblastech se udržovaly lidové pověry, které spojovaly menstruaci s magickými silami, schopností léčit a nebo schopností přivodit neštěstí.

 K výraznému zpoždění věku menarche došlo na počátku novověku, v důsledku zhoršení životních podmínek, přičemž většina studií uvádí, že menarche nastávalo v 15-16 letech. O menstruaci a plodnost se v tomto období více zajímala lékařská věda, ale ve společnosti byla tato témata velkým tabu. Dívky spíše nebyly připravovány na to, co je čeká.

20. století a proměna vnímání

Ve 20. století, zejména v jeho druhé polovině, se v průmyslově vyspělých zemích věk při menarché v důsledku zlepšení socioekonomických podmínek výrazně snížil a nastává ve 12-13 letech. V současné době se zdá, že ve vyspělých zemích se tento trend zpomaluje a vyrovnává. Což se opakovaně se potvrzuje v mnoha evropských a amerických studiích. Jiné národnosti mimo Evropu a Ameriku to mohou mít ale jinak, v závislosti na životních podmínkách i genetických faktorech.

Pro naše dcerky je tedy nepravděpodobnější, že první menstruace přijde okolo 12.-13. roku. U každé dívky ale záleží na více faktorech prostředí i genetiky. Za fyziologické rozmezí je považován interval mezi 10-15. rokem. Pokud by menstruace nepřišla do ukončeného 15. roku, potom je potřeba řešit příčinu s lékařem – ale o tom více zas až v jednom z příštích článků.

S rozvojem feminismu a moderního lékařství došlo i k významným změnám ve vnímání menarche a cykličnosti. Dívky začaly být více vzdělávány a postupně se i rozšiřovaly možnosti pro zvládání hygieny. Menstruace je dnes chápana jako přirozená součást života. Přesto i v dnešní společnosti vidím, jak je téma první menstruace stále spojeno s nejistotou a obavami. Potkávám maminky, které neví, jak o tématu s dcerkami mluvit. A potkávám mladé slečny, které se menstruace bojí nebo se za ni stydí.

Máma a dcera – vztah důvěry a otevřenosti

Proto myslím, že velmi záleží na mámě a na tom, jak důvěrný a otevřený vztah s dcerkou mají. A že tomu tak bylo i dříve. Věřím, že ve všech dobách a kulturách se našly mámy, které dokázaly své dceři s laskavostí říct, co ji čeká. Ale také mámy, které nevěděly jak nebo se styděly se svojí dcerkou otevřeně promluvit. Co myslíte?

A jak je to u Vás? Pevně věřím, že právě Vy jste tou mámou, která chce své dceři zpříjemnit příchod první menstruace a pomůže jí v dospívání pečovat o její cykličnost. Tak, aby její dar plodnosti mohl dozrát a mohla v dospělosti bez potíží otěhotnět. Inspiraci, jak pečovat o reprodukční zdraví svých dcer můžete načerpat v dalších článcích na blogu: Jak pečovat o reprodukční zdraví svých dcer – část 1. a Jak pečovat o reprodukční zdraví svých dcer – část 2. A nebo využijte pastelový eBook „Moje první menstruace“ a dopřejte své dcerce, aby byla dobře připravená, až její významný den přijde.

A ze všeho nejvíc Vám přeji, ať jste pro svoji dcerku laskavou a inspirativní průvodkyní do světa ženství.

ZDROJE:

The Evolution of the Age of Menarche form Prehistorical to Modern Times. Anastasios Papadimitriou MD. Journal of Pediatric and Adolescent Gynecology, 2016.

Trends in pubertal development in Europe. De Muinck Keizer-Schrama, D. Mul. Human Reproduction 2001.

Trends in menarcheal age between 1955 and 2009 in the Netherlands. Talma H, Schoenbeck Y, van Dommellen. PloS One 2013.

Jsem certifikovanou lektorkou symptotermální metody STM a pracuji s metodikou NAPROHELP. Jako fertility consultant pomáhám párům na cestě k přirozenému otěhotnění. Také učím dívky a ženy, jak porozumět svému cyklu, jak pečovat o své reprodukční zdraví a jak si svoji ženskost užívat s nadšením. S láskou pro Vás tvořím programy, konzultace a eBooky. Jeden z eBooků "Moje první menstruace" >> je připravený speciálně pro slečny, aby i ony mohly přijímat svoji ženskost pozitivně už od počátku. Můj příběh si můžete přečíst zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.