4 ŽENY UVNITŘ JEDNÉ ANEB PROČ RESPEKTOVAT CYKLIČNOST

Dříve jsem vůbec nechápala, proč někdy přetékám energií a mám chuť se pustit do tisíce věcí a jindy se jen se smutkem a vnitřním naštváním ploužím a nejsem schopná pořádně nic dokončit. Také to u sebe znáte? Také na sobě pozorujete, jak se Vám mění nálada, emoce, množství sil i Vaše schopnosti?

Naštěstí jsem se tyto výkyvy naučila chápat a dávat do souvislosti s tím, v jaké fázi cyklu se nacházím. A díky tomu jsem k sobě i mnohem laskavější.

Každý menstruační cyklus je totiž velmi dynamický proces. V jeho průběhu se mění hladiny hormonů a to s sebou přináší specifické cyklické proměny. Pojďme společně nahlédnout do souvislostí a naučit se s laskavostí vnímat signály svého těla.

Cyklus můžeme rozdělit na 4 fáze. V každé z nich se v těle děje něco jiného a to velmi ovlivní naši ženskost. Je to, jako by uvnitř každé z nás byly 4 různé ženy. Co se tedy v jednotlivých částích děje a co naše tělo potřebuje?

Toto období nastává po skončení menstruace. Ve vaječníku dozrává nové vajíčko a v děloze narůstá a připravuje se sliznice. A tehdy i my ženy máme chuť připravovat nové věci – něco tvořit, plánovat, jsme plné energie, nadšení a často i dobré nálady. Je to velmi vhodný čas na rozmanité aktivity, sport a plnění náročnějších úkolů. To samozřejmě můžeme dělat i v jiných fázích cyklu, v tomto odbobí nám to ale půjde nejlépe a s největší lehkostí.

Toto období je u každé ženy individuálně dlouhé.

Ovulace – fáze vztahů a péče o sebe i druhé

Potom přichází ovulace. Zralé vajíčko se uvolní z vaječníku a je připraveno na oplození – to bývá období, kdy se zklidňujeme a máme chuť pečovat o sebe, o vztahy, jsme sdílné, máme větší sexuální touhu. Také doslova záříme a jsme pro muže přitažlivější.

Hezky si v období ovulace užívejme svoji ženskost, pečujme o sebe a pochvalme sebe i druhé.

V mnoha učebnicích se stále uvádí, že ovulace probíhá 14 den cyklu. Toto ale platí pouze  u pětiny žen. U některých žen proběhne ovulace i o pár dnů dříve, u spousty žen později než 14. den. Každá z nás je jedinečná a také každý náš cyklus je jedinečný. O tom ale podrobněji jindy…

Luteální fáze – fáze kreativity, ale i kritiky

V době po ovulaci toužíme po harmonii v životě, ve vztazích, toužíme po kráse a jsme kreativní. Proč to tak je? Naše tělo je nastaveno tak, že pokud bychom při ovulaci otěhotněly, chtěly bychom připravit co nejkrásnější svět pro naše miminko. Proto zútulňujeme, harmonizujeme, tvoříme krásu. Užijme si toto období kreativity a pečujme o sebe, o vztahy, o domov.

S blíží se menstruací se hladiny hormonů mění a naše kreativita se může překlopit ve špatnou náladu, smutek, plačtivost nebo vnitřní napětí, únavu a vyčerpání – příznaky premenstruačního syndromu (PMS). Také si více všímáme chyb u sebe i druhých, jsme kritické a svoji kritiku dáváme i najevo. A třeba se častěji s někým pohádáme. Proč tomu tak je? Mnohdy to vůbec nemyslíme špatně, chceme jen, aby svět kolem nás byl dobrý a krásný, chceme harmonii a štve nás, když harmonie není a dáváme to svému okolí najevo dost rázně. Pokud porozumíme tomu, za naší špatnou náladou stojí hormony a pokud přijmeme, že tato nálada přišla a zase odejde, pak je to moc dobře. Třeba se nám díky tomu podaří i kritiku vyjádřit laskavěji a nepohádat se tak silně s těmi, které jinak máme rádi.

A pokud budeme v tomto období k sobě laskavé, dovolíme si kreativitu a hlavně péči o sebe, pak je i velká šance, že pokles nálady nebude tak výrazný a že dny před menstruací zvládneme s větší pohodou.

Pokud na sobě cítíte silné příznaky PMS a rády byste svůj cyklus harmonizovaly, můžete si zdarma stáhnout eBook „5 kroků pro harmonický cyklus.“ A pokud se Vám nedaří otěhotnět, můžete načerpat inspiraci v eBooku „6 kroků k vytouženému miminku,“ i ten je pro Vás zdarma ke stažení.

Luteální fáze ve zdravém cyklu trvá 12 – 16 dní a ze zdravotního hlediska je velmi důležité, aby trvala takto dlouho. Některé poruchy menstruačního cyklu nebo problémy s otěhotněním vychází právě z toho, že je tato fáze zkrácená. Dobrá zpráva je, že délka luteální fáze se dá krásně sledovat díky STM a můžeme ji určitými kroky zlepšit.

Menstruace – fáze klidu a vědomého odpočinku

A potom přichází menstruace – vajíčko zaniklo, sliznice z dělohy se odlučuje a celé tělo se potřebuje očistit. Po fyzické i psychické stránce. Při menstruaci můžeme být unavené a vyčerpané, můžeme cítit bolest v podbřišku, nevolnost nebo jiné obtíže. A proto je moc důležité odpočívat. Opravdu alespoň první dva dny si dopřejme klid, dělejme jen ty nejnutnější povinnosti a klidně si zalezme s knížkou pod deku nebo dělejme cokoliv, co nás baví a co nám šetří energii. Při menstruaci totiž naše tělo pracuje na plné obrátky a je moc dobře, když mu dopřejeme klid, který potřebuje. Takže pokud se cítíme při menstruaci unavené, odpočívejme. Máme na to právo. Odpočinuté tělo nás za pár dní odmění novým přílivem energie.

Také je moc fajn, být během menstruace více sama se sebou, dopřát si klid od sociálních sítí, ponořit se do svého nitra, snít, utřídit si myšlenky a hodnoty. Zklidnění a ztišení nám pomáhá obnovit spokojenost a harmonii a být více sama sebou.

Menstruace tedy nemusí být nepříjemný strašákem. Není lepší si ji vědomě užít a dopřát si potřebnou regeneraci? Moc nám to všem přeji.

Buďme k sobě laskavé

Dopřejme si laskavost k sobě. Můžeme přece být samy na sebe napojené a žít v harmonii s tím, v jaké fázi cyklu se zrovna nacházíme. Můžeme respektovat své aktuální potřeby a s laskavostí je naplňovat. Každá z nás si zaslouží žít spokojeně.

A pokud máte dcerku a ráda byste, aby se i ona učila žít v harmonii se svým cyklem, objednejte pro ni eBook „Moje první menstruace.“ Najde v něm pozitivní pohled na ženskost, spoustu témat i praktických rad, např. jak zvládat bolestivou menstruaci.

PS: Nedávno mi můj muž řekl: „Proč jsem toto nevěděl dřív? Mnohem víc bych ženy chápal.“ I Vám přeji chápající muže okolo.

Jsem certifikovanou lektorkou symptotermální metody STM a pracuji s metodikou NAPROHELP. Jako fertility consultant pomáhám párům na cestě k přirozenému otěhotnění. Také učím dívky a ženy, jak porozumět svému cyklu, jak pečovat o své reprodukční zdraví a jak si svoji ženskost užívat s nadšením. S láskou pro Vás tvořím programy, konzultace a eBooky. Jeden z eBooků "Moje první menstruace" >> je připravený speciálně pro slečny, aby i ony mohly přijímat svoji ženskost pozitivně už od počátku. Můj příběh si můžete přečíst zde >>
Komentáře