PROČ A JAK PEČOVAT O REPRODUKČNÍ ZDRAVÍ SVÝCH DCER – 1. část

Také si někdy říkáte, jaké to bude, až vaše dcerka vyroste? Zatím je možná malé děvčátko, možná dospívá. Její reprodukční zralost je ještě v nedohlednu, ale třeba i z ní jednou bude máma. A co když jí už nyní můžeme hodně pomoci k tomu, aby jednou v dospělosti mohla mít zdravé a harmonické cykly a podařilo se jí bez potíží otěhotnět a donosit zdravé miminko?

Možná se ptáte PROČ? Na to mám asi jednoduchou odpověď – protože jsme za své dcerky a za jejich zdraví (tedy i to reprodukční) zodpovědné a protože v současné době má stále více žen potíže s přirozeným otěhotněním. Proto nečekejme. Už teď je čas svoji dcerku vědomě podporovat.

I já mám dvě dcerky, jedna je ještě děvčátko, druhá na prahu dospívání. U obou se ale snažím držet několika zásad a ráda bych se o tato doporučení podělila i s vámi. Vítejte u dnešního článku a načerpejte inspiraci, na co se u své dcerky můžete zaměřit.

PRVNÍ MENSTRUACE A CYKLIČNOST

Důležitým milníkem v životě každé dívky je menarche – první menstruace. S příchodem menarche se dívka stává cyklickou. Je ale důležité vědět, že menstruační cykly u dospívajících se liší od cyklů dospělých žen. (Čím jsou cykly u dospívajících specifické a jak rozlišit, co je v pořádku a co už ne, o tom se více dozvíte v dalším článku, který pro Vás připravuji.)

Menstruační cyklus je poměrně složitý proces a tělu dívky trvá několik let, než se nastaví souhra mezi centry v mozku (mezi hypatalamem a hypofýzou) a mezi vaječníky, než se začnou tvořit správné hormony, ve správný čas a ve správném množství. Tělo dívky musí „nacvičit“ komplikované procesy a správně seřadit vše tak, aby začalo tvořit cykly zdravé a harmonické.

Jak tedy můžeme svým dcerkám pomoci, aby dospívání probíhalo harmonicky? Zaměřme se na několik oblastí, na fyzickou i psychickou stránku i na vlivy prostředí.

1. Ať dostatečně spí v dobře zatemnělé místnosti

Dohlédněme na to, aby dívky dostatečně spaly. Při spánku se tělo regeneruje a pokud spíme v poctivé tmě, pak se tvoří i dostatek hormonu melatoninu. Díky melatoninu se cítíme odpočnutí, dostatečná hladina melatoninu zároveň úzce souvisí s tvorbou pohlavních hormonů. Dcerka, vyspaná do růžova a vstávající s úsměvem na tváři, je milým ranním znamením, že spánku měla dostatek.

2. Dopřejme jim pestrou a kvalitní stravu

Učme svoje dcerky už od dětství, že pestrá a kvalitní strava je pro tělo moc důležitá. Naše tělo potřebuje být zásobeno širokou paletou látek, aby mohlo správně pracovat a pokud jíme pestře, dodáváme tělu ty nepřirozenější zdroje. Máte zahrádku? Pak si užívejte tu radost, kdy v letní podvečer natrháte košík vlastního ovoce. A nebo vyrazit do lesa na borůvky nebo k místnímu farmáři?

Naučme své děti lásce ke zdravému jídlu a mluvme s nimi o tom, proč je to tolik důležité pro naše celkové zdraví. U dospívajících se zaměřme především na zdroje vitaminu C, B, E  a zdroje selenu a zinku, které podporují správnou funkci reprodukčního systému. Proto do stravy zařazujme pravidelně vejce, ořechy, mléčné výrobky, listovou zeleninu, ryby, mořské plody, luštěniny a celozrnné obiloviny.

3. Podporujme zdravý pohyb

Jakýkoliv sport pro radost je skvělý. Teď o prázdninách si užijme letní plavání, lezení po stromech i delší procházky a výlety. Cokoliv co vás a vaše děti baví. Děti i dospívající tráví velkou část dne sezením, ve škole, u počítače, u mobilu. Proto je moc důležité, abychom je uměli motivovat a dopřát jim možnost zdravého pohybu. Projeví se to nejen na fyzické zdatnosti a psychické spokojenosti, ale zároveň tím podpoříme zdravý vývoj reprodukčního systému. Je totiž hodně důležité, aby oblast reprodukčních orgánů a pánevního dna byly přirozeně posilovány a dobře prokrveny. Tím můžeme předcházet spazmům a bolestivé menstruaci i následným potížím s otěhotněním.

4. Milujme svoje dcery a pomozme jim, aby i ony milovaly sebe

Období dospívání bývá pro slečny náročné a mnohé z nich mají potíže se sebepřijetím a zdravým sebevědomím. Emoční výkyvy způsobené rozkolísanými hladinami hormonů, srovnávání a soutěživost ve škole a v kroužcích, tlak na výkon, trendy na sociálních sítích a mnohé další aspekty způsobují, že si mnohé slečny nedokáží vážit samy sebe a vidět svoji vlastní hodnotu. Pojďme jim v tom pomáhat. Už od dětství je povzbuzujme a dávejme jim příležitost překonávat přiměřené překážky. Pomáhejme jim objevit a rozvinout jejich talenty. Zapojujme je do společné práce, aby rozvíjely svoji šikovnost a různé praktické dovednosti.

A také je bezpodmínečně milujme – dívky potřebují bezpodmínečné přijetí od svých rodičů a od svých tatínků obzvlášť. Pomozme svým dcerkám, aby se naučily být laskavé samy k sobě a hledat v životě harmonii. Sebepřijetí a zdravá sebeláska jsou totiž moc důležité pro jejich spokojenost i pro to, aby dokázaly tvořit zdravé vztahy s budoucími partnery a mohly prožívat zdravou sexualitu.

5. Předejme svým dcerkám pozitivní pohled na cykličnost a ženskost

My maminky jsme pro své dcerky prvním obrazem ženskosti. Na nás vidí, zda jsme rády ženami, zda z nás vyzařuje spokojenost a harmonie. Blíží se u vaší dcerky její první menstruace a vy nevíte, jak s ní téma otevřít? Nebo už menstruace přišla, ale rády byste své dcerce dopřály více inspirace o cykličnosti? Skvělým průvodcem Vám může být eBook „Moje první menstruace,“ který téma cykličnosti představuje komplexně a srozumitelně a přináší mnoho praktických informací i zajímavostí.

Dovolme svým dcerkám, aby přijaly svoji cykličnost pozitivně, aby byly dobře připravené a dopřejme jim bezpečné prostředí pro jakékoliv jejich otázky a nejistoty.

Moc bych nám všem přála, abychom svým dcerkám dokázaly poskytnout zdravý životní styl, zdravé vztahy i pozitivní pohled na cykličnost. Aby v nás měly oporu, aby si dokázaly vážit samy sebe, pečovaly o sebe a uměly přijmout svoji ženskost i plodnost jako dar. Dar, o který je potřeba pečovat už od dětství.

Jsem certifikovanou lektorkou symptotermální metody STM a pracuji s metodikou NAPROHELP. Jako fertility consultant pomáhám párům na cestě k přirozenému otěhotnění. Také učím dívky a ženy, jak porozumět svému cyklu, jak pečovat o své reprodukční zdraví a jak si svoji ženskost užívat s nadšením. S láskou pro Vás tvořím programy, konzultace a eBooky. Jeden z eBooků "Moje první menstruace" >> je připravený speciálně pro slečny, aby i ony mohly přijímat svoji ženskost pozitivně už od počátku. Můj příběh si můžete přečíst zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.